Vilde dyr forårsager skade på landmandens afgrøder, ødelægger fiskeriet, giver støjgener, truer sårbar natur eller sågar flysikkerheden.
Vi får hyppigt beretninger med sådanne historier sammen med krav om at skarven skal udryddes, gråsælen bortskydes, krondyrbestanden reguleres eller at rågerne sammen med mågerne skal jages bort fra byerne.
Andre forsvarer dyrene med at de er naturligt forekommende i Danmark og argumenterer for at det er menneskets egen fejl at der nu opstår problemer med visse dyrearter. Og bølgerne går ofte meget højt i diskussionerne mellem de forskellige interessegrupper.
Det er politikere og relevante myndigheder som har ansvaret for at ’forvalte’ disse dyrearter; dvs. de har muligheder for at lave tiltag som dæmper konflikterne. Men det er ofte meget svært at finde en løsning som tilfredsstiller de vidt forskellige interesser.
Arter som ulv, bramgås, skarv og gråsæl er naturligt hjemmehørende i Danmark. Vi har derfor en forpligtelse til at de skal være her. Hvorfor er det så svært at håndtere bl.a. disse arter?
Hør i foredraget om hvorfor nogle arter bliver problematiske i det danske samfund og skaber konflikter mellem mennesker med forskellig baggrund. Kun ved at forstå hvad der ligger bag en given konflikt og forsøge at bløde denne op, er det muligt at finde en langsigtet løsning. Foredraget går bag om de forskellige menneskelige natursyn og standpunkter som fører til en fastlåst konflikt og peger på veje at gå hvor vi baserer os på den bedst tilgængelige viden og sund fornuft, taler sammen og sætter handling bag ord.